יום שישי, 10 בספטמבר 2010

כיצד נשלב את הבלוג בלמידה?

לפני מספר ימים החלה שנת הלימודים החדשה ובמקביל מסתיים לו עוד סמסטר במסגרת לימודי התואר השני במכללה. בתי הגדולה עלתה לכיתה ה' וכשבדקתי אלו מקצועות היא לומדת השנה גליתי להפתעתי מקצועות חדשים, שבעבר לא נלמדו וחבל- המקצועות הם כיתות ה'-ו' לומדים נואם צעיר- טיפוח היכולת לעמוד אל מול קהל מאזינים ולנאום (דבר התורם מאוד לבטחון העצמי של הלומד) ובכתות ז'-ח' לומדים מקצוע הנקרא Deabate -דיון או ויכוח - שיטה רשמית ייצוגית של ויכוח אינטראקטיבי . הוויכוח הוא צורה רחבה יותר של טיעון ולימוד טכניקה של שכנוע.

אני חושבת, כי בוגר מערכת החינוך צריך להיות בעל יכולת חשיבה ביקורתית (שהיא כלי מחשבתי-מנטלי מרכזי המעצים ודרוש לאזרח בחברה מודרנית –דמוקרטית הן כאדם לומד והן כאזרח, צרכן, איש מקצוע ועוד) וכן לאמץ את החשיבה היצירתית כדרך חיים המתאפיינת ברצון לבדוק ולהתבטא. בנוסף , הקנייה של אסטרטגיות למידה קוגניטיביות ומטה קוגניטיביות תסייע לתלמיד להכיר את עצמו כלומד, לפתח כישורי תכנון ובקרה ותוביל לשיפור ביטחונו העצמי ותחושת המסוגלות והיכולת.

 הבלוג יכול לשמש כלי מצויין , אשר יאפשר לתלמיד יכולות ביטוי אישיות וחשיבה בקורתית על כל נושא שנלמד במסגרת לימודי החינוך או מקצוע עיוני אחר .

הפעולות החשובות המתבצעות בתכנון ובניהול בלוג ע"י הלומד הן:

* קריאה וצפיה בחומרים מגוונים בהתבסס על מקורות מידע ובשילוב מירב החושים.

* כתיבת סיכום של טקסטים ו/או התייחסות לסיכום שנכתב בידי עמיתים/ מגיבים לבלוג.

* שאילת שאלות בהקשר לנושא ומענה עליהן מנקודת מבטו של הכותב.

* אחזור מידע באינטרנט, פילוחו, הערכתו והמלצה עליו.

* כתיבת רפלקציה אודות נושא לימודי או תהליך הלמידה שעברו הלומדים.

* ניתוח אירועים ודילמות העולים מתוך חומרי הלמידה, וקישורם לנושאי הלימוד.

* פתרון בעיות בהתבסס על חומרי הלימוד.

* הכנת פורטפוליו המשקף את תהליך הלמידה.

נשאלת השאלה האם זה בכלל קיים ב"שטח", אם כן , כיצד ? לצורך חיזוק עמדתי זו , חיפשתי מקורות מידע בתחום ומצאתי מספר עדויות מה"שטח":

מתוך מאמר מעניין של ניבה פרי, אשר מדווחת על המחקר המתמשך שלה בבית ספר תיכון עירוני ה' להפעלת תלמידים באמצעות בלוגים חינוכיים. במאמרה הכותבת טוענת , כי שילוב הטכנולוגיה בתחום החינוך גרמה לתהליכים של למידה אפקטיבית בהבניית ידע בחשיבה ביקורתית ואפשרה תהליך של רפלקציה בקרב הלומדים. הבלוג החינוכי נוצר מהצורך להשתמש בטכנולוגיה הבלוגית לצרכי למידה. תחילה, ככלי לביטוי אישי וכיום משתמשים בו במרחב האישי ובמרחב השיתופי. הבלוג החינוכי מהווה הזמנה לרב שיח באינטראקציה בין הבלוגר לקהל הקוראים (תלמידים ומורה). שיח זה הוא לב ליבו של תהליך הלמידה המתועד בבלוג בכל שלב. מודל הלמידה בעזרת הבלוג החינוכי כלל יצירת טבעת בלוגים כיתתית מקושרת לבלוג המורה (רשימת הבלוגים של התלמידים כקישורים קבועים בכל בלוג), ממשק ידידותי לתלמידים, סרגל כלים פשוט ומותאם ללמידה, יכולת העלאת תכנים פשוטה וזמינה, שימוש ביישומי מדיה מתקדמים כולל יישומי ווב 2, ממשק ניהול פשוט למורה. מטלות הלמידה תועדו בבלוג האישי כמחברת מקוונת בלמידה מהבית בהנחיית המורה. מאפייניה הייחודיים של למידה זו במגוון תחומי דעת מושתתים על תרבות הקריאה/כתיבה ברשת תוך יצירת שינוי משמעותי להרחבת הלמידה מעבר לכותלי הכיתה בעזרת שיח מקוון בבלוג. קידום תרבות למידה עצמאית והעצמת מעמד התלמידים במרכז היו המטרות העיקריות בשילוב הבלוג החינוכי ככלי טכנולוגי מקוון. ממשובי התלמידים ניכר כי הלמידה בעזרת הבלוג החינוכי תרמה והניעה את הלומדים באמצעות שיח חברתי – לימודי בהנחיית המורה ובהשתתפות פעילה דינאמית של התלמידים. חשיבותו של מודל למידה זה מאופיין באיזון שבין למידה עצמאית מצד אחד, ויעילות הלמידה באינטראקציה בתוך קבוצת הלומדים מצד שני. בנוסף, הבלוג הכיתתי בבית הספר מנוהל ע"י נאמני מחשב המתעדים בו את אירועי הכיתה ועדכון שיעורי הבית.

מתוך: http://portal.macam.ac.il/ArticlePage.aspx?id=2292

מאז ומתמיד נבחן המחנך הטוב בזכות האינטראקציה והקשר שלו עם הכיתה . היכולת להעביר לכיתה מסרים ערכיים וחינוכיים לאורך זמן קבעה במידה רבה את דמותו של המורה בעיני תלמידיו. בעבר האמצעים לכך היו בעיקר מילוליים ובעיקר במסגרת הכיתה , אך כיום עומדים לרשותו של המורה אמצעים דיגיטאליים יעילים יותר כמו בלוג היכול להיות אמצעי קשר והעברת מסרים לתלמידי הכיתה מעבר לשעות הלימוד. אחד המחנכים הראויים לציון אשר ניצל את הבלוג לטיפוח ההוויה של הכיתה כקבוצה לומדת הוא איציק הופמן, מחנך י"א 2, בית החינוך המשותף חוף השרון.

להבדיל מבלוגים אחרים, הבלוג הזה נועד ללוות כיתה מיום היווסדה (תחילת כיתה י') ועד סיום י"ב. איציק הופמן , כמחנך הכיתה, כותב פוסטים המתעדים את חוויות הכיתה, מגיב לדברים שקורים בכיתה ובלמידה , מרחיב על דברים שעליהם דיברו בכיתה (הוא מלמד אותם היסטוריה) וכותב, לעתים גם על עצמו. בבלוג יש יותר משישים פוסטים, מאז היום בו נפגש לראשונה עם תלמידי בכיתה י' ועד היום, כאשר הם באמצע כיתה י"א. התלמידים קוראים את הבלוג (חלקם באופן קבוע, חלקם פחות, אבל כולם מכירים ונכנסו).

יש כאן רעיון חדש שלא נוסה עדיין ויוזמה חינוכית ראויה לציון של מחנך בביה"ס תיכון. בנוסף לכך, בלוג כיתתי שמנוהל ע"י מחנך יכול לתרום מאוד לגיבוש הכיתה ולחיזוק הקשר בין התלמידים למחנך הכיתה. המלצה חמה לכל מחנך (-:

כתובת הבלוג:

http://blog.tapuz.co.il/yud2

2 תגובות:

  1. שלום איריס, ברצוני להגיב על דבריך:
    כאב לשתי בנות ואשר חשובה לי עד מאד דרך חינוכם . השינוי הטכנולוגי הממוחשב אשר חל בעשרים שנה האחרונות הוא מהפך גדול מאד ונוגע בכל תחום בחיינו וכך גם בחינוך ילדינו.
    אין תחליף ולדעתי גם לא יהיה לחשיבות המפגש הפיזי בין הילדים והמורים בכיתה. חשיבות העברת המסרים החינוכיים לתלמידים מועבר באמצעות תוכן מילולי המשלב בתוכו הפעלת כל החושים בהם ניחנו כבני אדם.ילדים קולטים אסרטיביות מהי ,ילדים קולטים
    משמעת מהי, ילדים קולטים הכל ,ילדים הם כמו אנטנה עם הרדאר הכי משוכלל בעולם אשר זקוקים בגיל הרך וכבני נוער לאינטרקציה פיזיולגית ממשית במסגרת קבוצתית חינוכית . מערכת ממוחשבת יכולה לתרום להם רק כמערכת משלימה גרידה ולא יותר מזה . אי אפשר ואסור להתעלם מהשינויים הטכנולוגים הללו אך אני חושב שאל להם להיות הראשונים במעלה אלא דרך משלימה או נוספת בהעברת המסרים ובשילובם. על מערכת החינוך ועל מי שעומד בראשה מוטל תפקיד להעמיד בפני ילדינו את הטובים ביותר ולקדמם בצורה מקצועית וגם בשכר על מנת שיחושו כי תפקידם הוא עילאי וכך ליצור מצב שהציבור יראה בהם כשליחים החשובים ביותר ליקרים לו ביותר.

    השבמחק
  2. יוזמה זו ברוכה. זהו אמצעי נוסף לתקשר עם התלמידים. הקשר עם התלמידים חיוני. בבלוג הם ישתפו פעולה. זהו אמצעי מועדף עליהם והם ישתפו פעולה לאורך זמן. חיזק וואימצן!!!

    השבמחק